RIB

Båten

 Båten

R.I.B. står för Rigid Inflatable Boat och den förkortningen är samlingsnamnet för denna båttyp.

Båten är en kombination av hårt skrov och gummibåt. Denna kombination ger möjligheten att hålla en hög hastighet under alla förhållanden.

Tornado High Performance 9,5

Tornado 9,5 High Performance har utformats för att ge en säker och effektiv långväga RIB som har en enormt hög hastighet. Sjöegenskaper och prestanda som samtidigt också matchar en mjuk och komfortabel körning. Skrovet är utformat med en mycket smal V-form och högt lyft av fören som gör det möjligt för båten att skära sig genom även mycket stora vågor. Denna konstruktion gör båten mycket stabil även under extremt svåra väderförhållanden.

Med dubbla motorer på totalt 600hk och avancerad elektronik ger det en perfekt kombination för offshore transporter.

Båten är även utrustad med den senaste navigations- och säkerhetstekniken såsom fyrfärgsplottrar, radar, VHF, tre batterier, extra stor bränsletank mm.

Längd: 9,45m
Bredd: 2,8m
Vikt: 1700kg
Bränsletank: 500 liter
Motorer: Yamaha 2 x 300 hk
Propellrar: Trebladiga stål propellrar
Prestanda: Toppfart ca 60 knop, ekonomifart ca 45 knop.
Modell: Tornado High Performance 9,5

CE-Märkning: Kategori B

Max passagerare: 12

Inför Resan

Säkerhet

Ombord på Roslagsevents båtar har vi hög säkerhet och vi uppfyller Transportstyrelsens krav och direktiv för båtar och bemanning.

Passagerare

Varje passagerare erbjuds säkerhetsutrustning i form av flytoverall och flytväst. Ytterligare utrustning för att resan skall vara bekväm är mössa, handskar och skidglasögon. Detta gör att vi kan färdas bekvämt även i kyla, regn och vind.

Båtar

Våra båtar och de vi anlitar för transport är CE godkända och utrustade och godkända av Transportstyrelsen enligt deras krav för snabba fartyg.

Förare

Våra förare har god sjövana och har tillbringat lång tid på sjön. De är utbildade med behörighet och certifikat enligt Transportstyrelsens föreskrifter för förare av snabba fartyg. Våra förare är utbildade i HLR och brandbekämpning.

Regler

Att resa med en RIB-båt av vår typ kan innebära kraftiga stötar, g-krafter och vibrationer. För att bibehålla säkerheten åt passagerare, besättning och fartyg förbehåller sig Roslagsevent rätten att neka passagerare resa. Att företa en resa kan tex vara olämpligt vid graviditet eller besvär med knän, nacke, rygg eller höft. Det är passagerarens ansvar att informera föraren vid något av ovanstående besvär. Passageraren har även ansvar i att informera föraren om annan relevant information innan resan påbörjas. Föraren äger även rätten att neka passagerare resa för berusade, påverkade eller hotfulla personer eller om personen bedöms vara en fara för besättning, fartyg eller passagerare. Varje situation bedöms enskilt och på plats.

FAQ

Säsongen:
Vi kör under hela den isfria delen av året.

Åldersgräns:
Vi har ingen åldersgräns, dock måste man vara minst 140 cm lång för att nå ner till durken med fötterna.

Säkerhetsgenomgång:
Innan ni kliver ombord på Roslagsevents RIB så genomför vi en säkerhetsgenomgång.

Klädsel:
Kom som ni är, vi har kläder för alla förhållanden, dock rekommenderar vi skor för rådande väder.

Varma dagar blir ni tilldelade personlig säkerhetsutrustning i form av flytväst, skidglasögon och eventuellt vindjacka. De kalla dagarna utökas utrustningen med flytoverall, mössa och handskar.

Flytvästar:
Flytvästarna blåser automatiskt upp sig vid kontakt med vatten.

Säkerhetsutrustning:
Båten är rikligt utrustad med säkerhetsutrustning såsom brandsläckare, första hjälpen, VHF-radio, nödraketer, arbetsbelysning och fjärrstrålkastare.

Mörker:
Båten är utrustad med radar och sk overlayteknik för säker navigering i mörker. Vi har även fjärrstrålkastare samt arbetsbelysning för säker av- och ombordstigning.

Försäkring:
Båten är försäkrad i Atlantica med tilläggsförsäkring för chartertrafik där även passagerarna är försäkrade.

Elektronisk utrustning:
Navigationsutrustningen i dessa båtar är av högsta standard och senaste teknik. Vi har GPS/Plotter och Radar. Om ni är nyfikna på hur utrustningen fungerar demonstrerar vi den när vi ligger still eller i långsam fart och då endast enligt överenskommelse innan resa påbörjas. Mobiltelefoner påverkar inte vår utrustning.

Att tänka på:
En RIB-båt i denna storleksklass går väldigt mjukt och stabilt i sjön. Dock kommer vi upp i höga farter och därmed uppstår vibrationer och stötar som gör att ni som passagerare bör vara uppmärksamma på när vi tex möter vågor. Det är därför viktigt att ni reser er med en aning böjda knän och håller i handtaget framför er för att ta emot båtens stötar. Vi rekommenderar er att genom hela resan hålla i handtaget framför er.

Besvär:
Har ni känslig rygg, nacke eller höft måste ni informera föraren om detta innan avresa och ta plats så långt bak i båten som möjligt. Om ni är långt gången i graviditet skall ni avstå att resa.

Kommunikation ombord:
Då det på grund av vindbrus och motorljud är svårt att höra något så kommunicerar vi med tecken ombord. Om ni behöver komma i kontakt med föraren under färd, tex om ni upplever obehag eller vill fråga något. är det bara att sträcka upp en hand med knuten näve så sänker vi farten och kommer till er plats.

För Roslagsevent och dess besättning är det viktigt att ni känner er trygga. Tveka därför inte att fråga oss om det är något som känns oklart eller om ni undrar över något.

Kontakta oss!

    RibbåtSjötaxiUtbildning